BLOG

Dertien kilo kwijt in zes maanden

Door Judith

sens gym blog

‘Bij elke verjaardag een stuk vlaai en toch ruim 13 kg kwijt in 6 maanden’

Het is december en ik mag weer op de weegschaal…

-13,5 kg! Dat had ik 6 maanden hiervoor niet durven dromen, toen ik me inschreef bij SenS. Ik kwam binnen als een wrak met te veel kilo’s schoon aan de haak. 

De negen maanden hiervoor had ik voornamelijk op de bank gelegen met een burn-out. Geestelijk, maar voornamelijk lichamelijk was ik uitgeput. Ik voelde me extreem moe. Zelf dacht ik dat ik goed moest eten om in elk geval daar een beetje energie uit te halen. Dat ‘goed’ eten was meer ‘veel’ eten. En als je moe bent, schreeuwt je lijf om vetten en suikers. Daar gaf ik ruim gehoor aan. 

Uiteindelijk krabbelde ik langzaam uit die burn-out, maar constateerde ik dat mijn lijf een wrak was geworden. Er moest iets gebeuren. Er moest gewicht af en ik wilde meer conditie krijgen en werken aan spieren die weer sterk moesten worden. Bij SenS kon ik voor alle drie terecht.

Ik heb al vaker gelijnd, maar steeds viel ik daarna weer terug in mijn oude patroon: het jojo-effect. Nu kan ik zeggen dat ik bij die andere pogingen gewoon veel te weinig heb gegeten. Hierdoor heb je snel effect, maar hou je het  niet vol. Vervolgens geef je het op en vliegen de kilo’s er weer aan.

Vanaf mijn inschrijving ben ik meteen gaan werken aan mijn gewicht. Sabine en Steven begeleiden je hier heel goed in. Ik kreeg een app waarin ik elke dag mijn eten moest invoeren. De app telt de calorieën automatisch op. Aan het einde van de dag weet je hoeveel calorieën je hebt binnengekregen. Ook maakt de app een splitsing van hoeveel koolhydraten, eiwitten en vetten je eet.

Sabine stelde mijn app in op 1600 kcal per dag. Je kan ook zien wanneer je het maximum aantal hebt bereikt. Aan het einde van de eerste dag had ik nog niet de helft gegeten van het toegestane aantal van die dag. Ik moest dus af van de gedachte dat ik niet te veel mocht eten. Op dag twee ging ik al wat meer eten. Het viel me mee. Ik had geen honger.

Gaandeweg merkte ik dat ik steeds meer kon inschatten wat ik op een dag kon eten en hoe ik de balans kon houden tussen vetten, koolhydraten en eiwitten. Want dat is ook iets waar ze bij SenS op letten. En dat kan je ook makkelijk bijhouden in de app. 

En het mooie is; ik mocht alles eten, zolang ik maar binnen de grenzen van de calorieën bleef. De app doet het werk en telt ze op. Wat ik me nooit eerder heb gerealiseerd is dat je lichaam niet weet of je een stuk vlaai eet of iets anders. Het wordt uitgesplitst in koolhydraten, eiwitten en vetten, that’s it! Dus als ik naar een verjaardag ging, at ik gewoon een stukje vlaai. Wel alles registreren in de app. En daar moet je gewoon heel consequent in zijn. Want als je iets eet, zonder het te registreren, hou je jezelf gewoon voor de gek. Je wil afvallen en de app geeft je inzicht. 

Het handige van de SenS-methode is dat je gewoon met de pot kan mee eten. Wat je dan wel moet doen, is bij het opscheppen even wegen hoeveel je van alles pakt. Dat voer je weer in in de app en het wordt weer opgeteld bij de rest wat je die dag hebt gegeten. 

De app werkt super makkelijk. Er zit bij het invoeren een zoekfunctie. Bijna alle producten staan al in de database. Je hoeft het maar aan te klikken en aan te passen hoeveel je ervan gegeten hebt.

Voor mij werkt deze methode heel erg goed. Je hebt inzicht in wat je binnenkrijgt en meten is weten. Dat meten wordt ook om de paar weken gedaan bij SenS. Om de paar weken moest ik bij SenS op de weegschaal. Dit is een geavanceerd apparaat dat je hele lichaam kan meten: wat je vetpercentage is, hoeveel spieren je hebt enzovoorts.  

De kilo’s vlogen eraf. Ook tijdens mijn zomervakantie hield ik mijn calorieën bij. Van Sabine moest ik op vakantie vooral genieten van alles… ook van eten. Als ik een keertje over mijn aantal calorieën van die dag was heen gegaan dan mocht dat gerust. Ik kon altijd de dag erna balansen en dan onder mijn aantal van die dag blijven. Ik ben er geen enkele keer overheen gegaan en ik heb toch echt genoten van alles. Ook een lekker glaasje wijn kan gewoon. Hier zitten overigens vooral koolhydraten in, weet ik nu.   

Naast het letten op wat er binnenkwam, ben ik ook gaan sporten. Twee keer in de week eGym. Voor wie niet weet wat het is: het is een geavanceerde cirkel met fitnesstoestellen. Er hangen geen gewichten aan, maar ze worden digitaal geïnstalleerd en werken elektronisch. Je logt in met je SenS bandje, het toestel stelt zich vanzelf in. Dan doe je bij ieder toestel de oefening en vervolgens wissel je van apparaat. De cirkel werk je twee keer af. Dan ben je ongeveer 30 minuten bezig geweest en heb je eigenlijk alle spieren getraind. In mijn drukke schema van werken, een gezin en hobby’s heb ik voor mezelf besloten dat ik niet meer dan twee keer in de week ga sporten. Met die twee keer per week en het invoeren van mijn eten, ben ik 13,5 kg kwijtgeraakt in een half jaar tijd. 

Ik ben nu weer op een gezond gewicht, en voel me fitter en sterker. En ik krijg dagelijks complimentjes over het feit dat ik ben afgevallen of dat ik er goed uitzie. Dat is ook fijn om mee te maken. 

Mijn plan is vanaf nu om in een lager tempo er nog twee kilo af te trainen. Maar daar mag ik best een half jaar over doen wat mij betreft. Ik blijf gewoon elke dag mijn eten invoeren in de app. Ik ga wel met mijn sporten wat meer variëren: niet meer alleen eGym. 

Ik wil het gaan afwisselen met yoga en groepslessen. Want bezig blijven is de enige methode om fit te blijven. Ik mag sporten, het moet niet. Dat voelt heel anders aan.                                                 

Judith