BLOG

Werken aan herstel

Door Sylvia

“Als ik terug kijk op mijn ziekte periode, kan ik oprecht zeggen dat bewegen een rode draad in mijn herstel is geweest”

Van jongs af aan heb ik een sportieve leefstijl gehanteerd. Voordat bij mij de diagnose borstkanker werd gesteld liep ik samen met een vriendin 2x per week hard.

Dit was voor mij zowel een mentale als fysieke uitlaatklep.

Toen in het voorjaar van 2015 zeker was dat ik borstkanker had was al snel duidelijk dat ik een operatie zou moeten ondergaan. 

Ik dacht in eerste instantie dat het een borstontsteking was, maar helaas.

Allereerst zouden er een aantal chemo behandelingen moeten plaats vinden om de tumor te laten slinken. Om dit traject goed te doorstaan was het van belang om te blijven bewegen! Tevens ging ik me verdiepen in de alternatieve geneeskunde en ben ik bij een fysio terecht gekomen die mij zowel op beweegvlak als energetisch vlak kon ondersteunen. 

Uiteindelijk heb ik de fysio volledig vervangen voor de sportschool. 

Mijn zusje was in die tijd werkzaam in een sportschool, dus voor mij een logische vervolgstap om daar verder aan mijn herstel te werken.

Uiteraard zat ik toen midden in het proces en moest de training op mij afgestemd worden en zeker mijn bovenlichaam moest ik rustig opbouwen.

Na 12 weken chemo ging ik onder het mes en werd mijn borst geamputeerd, tevens werden mijn lymfklieren aan die zijde verwijderd. Dit om te controleren of er uitzaaiingen waren, maar dit was gelukkig niet het geval.Een mammografie wees uit dat mijn andere borst schoon was, waardoor ik deze bewust heb bespaard.

Toen ik van de ingreep hersteld was heb ik mijn sportritme zo goed als mogelijk proberen te hervatten.

De arm waar de lymfklieren waren verwijderd moest in beweging blijven om het herstel te bevorderen. Wekelijks ging ik naar de masseur, fysio en deed ik braaf mijn oefeningen thuis. 

Ter preventie werd geadviseerd om na verloop van tijd met het preventie bestraling protocol te starten. Tijdens de bestraling ben ik blijven sporten. Dit viel door de heftige bestraling wel een stuk zwaarder, waardoor ik de sportschool inruilde voor een lange wandeling op een lage intensiteit. Ik wist in mijn hoofd dat het bewegen, al was het dan op een vele lagere intensiteit, op lange termijn zijn vruchten zou afwerpen.

Na mijn laatste bestraling kreeg ik te horen dat de kanker voorgoed uit mijn lichaam was. En dat ik vooral mijn actieve leefstijl moest blijven voortzetten.

Begin 2017, 1 jaar na mijn bestraling kreeg ik tijdens een ruim tien uur durende operatie in het Maastricht Universitair Medisch Centrum een nieuwe, vervangende borst. Gemaakt uit huid en (vet)weefsel van mijn buik.(dubbele diepflap)

Met daarin een zenuw, bedoeld om de nieuw te vormen borst gevoel te geven. Een zenuw die gewoonlijk de huid van de buik van gevoel voorziet.

Een jaar later vond de tepel reconstructie plaats. Vergeleken met de rest was dit een kleine ingreep. In totaal ben ik drie keer onder volledige narcose geweest.  

Tussen de operaties door heb ik mijn zieke lijf veel aandacht gegeven.

Enerzijds door het geopereerde deel te behandelen met littekencrème en oliën, iedere dag weer. Anderzijds doordat ik continu fysiek ben bezig geweest waardoor mijn herstel voorspoedig verliep en ik mijn dagelijkse leefritme veel sneller kon hervatten.

Inmiddels sport ik bij SenS gym. Zij werken met de unieke krachtcirkel eGym die qua trainingsintensiteit goed aansluit op mijn herstel en daarin ongekende mogelijkheden heeft. Door de vernuftige apparatuur kon er een specifiek trainingsschema precies op mij worden afgestemd. Daarnaast bieden zij smallgroup training, yoga, bootcamp en boksen aan. Voorheen nooit gedacht dat het mogelijk was om bij alle vormen te kunnen aansluiten waar ik op dat moment zin en behoefte aan heb. Maar niets is minder waar.

Als ik terug kijk op mijn ziekte periode, kan ik oprecht zeggen dat bewegen een rode draad in mijn herstel is geweest en dat ik dankbaar ben dat ik al zo fit en vitaal was voordat de diagnose werd gesteld. 

Zeker zijn er wel eens mindere dagen en heb ik geen zin maar dat heeft een gezond iemand ook.

Even de ‘hup kom van de bank af’ mentaliteit. Niet bewegen is voor mij geen optie!

Sylvia