Sterker, sneller, strakker of explosiever worden?

Om een spier te laten groeien, in kracht te laten toenemen, prestatie te verbeteren of een andere verbetering plaats te vinden dient het lichaam een stimulus te krijgen die verder gaat dan het hiervoor gewend was. Dit noemt men ‘progressieve overload’.

Fitness of krachttraining is in verhouding tot veel andere sporten voor de meeste mensen een saaie bedoeling. Je bent gewoonweg de hele tijd een gewicht (halter, dumbell, kettlebell, etc.) aan het verplaatsen.

Toch is het natuurlijk leuk als blijkt dat je een bepaald gewicht vaker kunt verplaatsen of wanneer dit gewicht zwaarder is en je krijgt deze nog steeds net zo vaak verplaatst.

Wanneer deze dingen zich voordoen praten we over progressieve overload. 

Dit streef je altijd na gedurende krachttraining.

Doe je dit niet, dan blijf je op hetzelfde niveau/onderhoud trainen. 

In veel gevallen trainen mensen te licht en zijn ze bang om zwaardere gewichten te nemen. Vaak wordt er zonder schema of zonder achterliggende gedachte getraind en worden cijfers niet genoteerd. Op deze manier kun je niet zien of je vooruitgang boekt. 

Over het algemeen willen we ook snel weer nieuwe oefeningen doen i.p.v gewoonweg lang progressie blijven boeken op bestaande oefeningen. 

Uiteindelijk is herhaling de basis van het leerproces.

Nu kun je natuurlijk niet iedere dag, week of maand op iedere oefeningen of beweging progressie boeken. Dit moet je soms ook over langere termijnen nemen of doelen stellen voor jezelf binnen een kortere termijn. Er komen altijd plateaus die je denkt niet te kunnen doorbreken, maar als je lang genoeg blijft doorgaan, zul je na verloop van tijd altijd positief kunnen terugkijken.

Ook voor deze niet te doorbreken plateaus geldt weer een bepaalde periodisering. Dit is een bepaald plan voor je trainingen. Je kunt niet iedere week simpelweg het aantal herhalingen verhogen met hetzelfde gewicht. Je gaat spelen met de herhalingen, sets, gewicht, intensiteit en aantal trainingen per week. Zo zal je ook af en toe een deload (ontladen, principe van relatieve rust) week moeten inlassen om even geen progressie, maar regressie te maken. Hierdoor vraag je deze week iets minder van je spieren en kunnen ze meer tot rust komen, waardoor je in de week daarna weer progressie probeert te maken. Een stap achteruit en twee vooruit.

Vraag iemand die al meer dan 5 jaar aan krachttraining doet of hij vandaag de dag met dezelfde gewichten traint als dat hij/zij 5 jaar geleden begon en het antwoord zal altijd ‘nee’ zijn.

Oftewel: Sterker worden is nodig om die strakke, ronde billen te krijgen. Deze krijg je niet van 100 air squats doen. Hiervoor zul je toch met echte gewichten aan de slag moeten gaan.

Je ziet vaak pas resultaat als je maanden of zelfs jaren consistent traint. Niet als je na een paar weken je trainingsschema alweer aan de wilgen hangt. Voor de ontwikkeling van spierkracht en uithoudingsvermogen is consistentie ‘key’! 

Als je meerdere jaren achter elkaar traint, zonder al te lange tussenpauzes, behaal je het beste resultaat. 

Veel mensen stoppen tussendoor, waardoor ze snel weer terugvallen naar het oude niveau met oude gewoontes en zo nooit echt vooruitgang boeken. 

Hoe langer en consistenter je trainingsgeschiedenis is, des te beter is het spiergeheugen en het bijbehorende resultaat.

Dus om progressie te maken is de eerste stap om dit bij te houden in onze SenS app.

CONCLUSIE:

Meten = Weten!

Succes met progressie boeken!!

Sportieve groet, 

Sabine & Steven