
Blessures zijn voor sporters uiterst frustrerend. Wat begint als een pijntje of een lichte irritatie kan al snel leiden tot een ontsteking of een blessure aan spieren, gewrichten of pezen. Soms rekt een spier te ver uit, een gewricht kantelt de verkeerde kant op of een pees scheurt. Sporten wordt dan lastig, en deze beperking kan enorm roet in je progressie of wekelijkse planning gooien.
Laten we eerlijk zijn… al hinkend en strompelend voel je je allesbehalve optimaal!
Blessures kunnen door de meest onschuldige dingen ontstaan, bijvoorbeeld een verkeerde beweging in je dagelijks leven of door training.
De meeste blessures ontstaan door een of meerdere van de volgende oorzaken:
- Te slechte voorbereiding van je training door een te korte of geen warming-up. Een warming-up zorgt ervoor dat je bloed, zuurstof en energie sneller in je spieren terecht komt en deze goed voorbereid zijn om aan krachttraining te beginnen.
- Téveel trainen en doorgaan terwijl je lichaam vermoeid aanvoelt. Kwaliteit van de training is belangrijker dan een hoge kwantiteit.
- NIET gefocust op de spiergroep die je op dat moment aan het trainen bent. Probeer altijd een goede spanning op te bouwen als je begint aan je eerste herhaling.
Geblesseerd…..en nu?
Je zou per direct kunnen stoppen met trainen en wachten totdat het vanzelf herstelt. Meestal betekent dat rust. Vaak is juist blijven bewegen belangrijk! Door de pijn heen trainen is ook een optie, al zul je je eigen lijf hierbij erg goed moeten kunnen aanvoelen. Zolang het ‘goede’ pijn betreft zal dit niet direct tot problemen leiden. Natuurlijk zou je ook de hulp van een externe specialist kunnen raadplegen (bv. huisarts, fysiotherapeut etc.).
Waar de meeste mensen niet bij stil staan is dat je je eigen blessures erg goed zelf kunt behandelen. Het klinkt erg logisch dat je door inactiviteit (rust) je herstel kan bevorderen, maar krachttraining (actief herstel) kan het herstel vele malen beter bevorderen. Ook voor de geblesseerde gebieden.
Sowieso kun je met een schouderblessure nog heel goed je core (buik, onderrug) en onderlichaam (benen, billen) trainen en andersom als je een blessure in je onderlichaam hebt (bv. enkel) kun je nog perfect je core en bovenlichaam (borst, bovenrug, schouders) trainen. Genoeg oefeningen over dus om lekker bezig te zijn, progressie te maken en bloedtoevoer te genereren naar de spieren.
Daarnaast kun je geblesseerde gebieden nog steeds op een lichte(re) intensiteit trainen. Bewegen, en dus doorbloeding is altijd goed!
Oké, maar hoe dan?
Samen met ons kijken naar de mogelijkheden en zo een aangepast trainingsschema opstellen. Er zijn zoveel oefeningen dat het ogenschijnlijk moeilijk wordt om helemaal niet te trainen bij een blessure. Of je moet natuurlijk al van boven tot onder in de kreukels liggen…
CONCLUSIE:
Trainen kan eigenlijk bijna altijd. Er zijn zoveel diverse oefeningen en apparaten die het mogelijk maken om bepaalde spiergroepen uit te schakelen dat we bijna altijd in staat zijn om te kunnen trainen. Maak je ook geen zorgen dat al je harde werk voor niets is geweest als je serieus plat hebt gelegen met een ernstige blessure.
Na een goed herstel pak je jouw sportritme zo weer op.
Met sportieve groet,
Sabine & Steven